prosince 14, 2010

Co řešit při zadání výroby digipacku?

Všichni to známe. Peníze je třeba šetřit všude, kde to jde. Při vydávání alba je ale třeba vše promyslet dvakrát, než uděláte konečné rozhodnutí. Je ale opravdu nejlepší vybrat si firmu nabízející nejlevnější digipacky? NE VŠECHNY DIGIPACKY JSOU VYROBENY VE STEJNÉ KVALITĚ. Cena je jistě jedním z důležitých faktorů, je zde ale i řada dalších detailů, které je dobré zvážit. Na co se tedy zaměřit při prohlížení vzorku digipacku?

1.Tloušťka kartonu – digipacky postupně nahrazují standardní jewel case. Je tedy velice důležité, aby materiál, ze kterého jsou vyrobeny, byl dostatečně pevný a odolal přirozenému opotřebování. Tloušťka papíru je důležitá zejména v místě hřbetu, kde je pouze jedna vrstva kartonu.

2.Vyrovnanost rohů – digipacky jsou vyrobeny z rovného kusu kartonu, potištěného z jedné strany, který je následně v místech ohybu lehce naseknut, poskládán do požadovaného tvaru a slepen. Výseky musí být velice precizní a přesné, v opačném případě nemusí kraje sedět tak, jak by měly. Výsledkem je nekvalitně slepený digipack, u kterého je po okrajích vidět bílá nepotištěná vnitřní část.

3.Lepení – další velmi důležitý detail, na který si dát pozor, je způsob lepení. Existují dva způsoby lepení lišící se nejen technologickým postupem ale také časovou náročností a samozřejmě cenou. První variantou je tzv. bodové lepení, kdy jsou jednotlivé kartonové panely k sobě přichyceny oboustrannou lepicí páskou. Tento způsob je sice levnější a rychlejší, ovšem za cenu nižší životnosti a vizuální přitažlivosti digipacku. Druhou variantou je pak tzv. celoplošné lepení. Jedná se o ruční práci, při které je lepidlo naneseno po celé ploše panelu. Takto vyrobený digipack je odolnější a lepení na něm není znatelné.

4.Možnosti vzhledu – pokud váš projekt vyžaduje např. speciální kapsu na booklet, netypický tvar či velikost digipacku, ujistěte se, že váš dodavatel je schopný udělat vše podle vašich představ.

5.Tisk na vnitřní stranu hřbetu – u standardního digipacku je vnitřní strana hřbetu nepotištěná, tedy bílá. Pokud se však rozhodnete použít fotku či ilustraci, která plynule navazuje na další panel, tento bílý pruh by působil rušivě. Výrobce by proto měl být schopen tisku i na druhou stranu kartonu tak, aby grafika nebyla ve výseku přerušena.